Die combi voelt soms als een circusact - en dat is nog zacht uitgedrukt. Met de drukte van het artsenleven en de energie die kinderen vragen, kan het voelen alsof je altijd aan het jongleren bent. Maar wat als er een manier is om die balans te vinden zonder jezelf voorbij te lopen? Laten we eens kijken naar de wereld van extramurale artsen.
In een ziekenhuis krijg je vaak te maken met strakke roosters, richtlijnen en lange werkdagen. Voor veel artsen is dat een waardevolle ervaring, maar soms kan het ook de ruimte voor persoonlijke groei en flexibiliteit beperken. Yeng Yan, die de overstap maakte, verwoordt het goed: “Als co-assistent in het ziekenhuis zat ik niet helemaal op mijn plek. De witte jas, strakke richtlijnen en lange werkdagen: ik was het gevoel verloren. Nu voel ik me weer comfortabel.”
Ruimte voor wat belangrijk is
Net als Yeng Yan zijn er meer next level dokters die hun carrière in een ziekenhuis starten. Na een bak aan ervaring besluiten ze dan toch de switch te maken naar een discipline buiten het ziekenhuis. Want als next level dokter heb je meestal meer vrijheid om je werk op jouw voorwaarden in te richten. Geen ‘one size fits all’, maar een werkstructuur die bij jou en je leven past. Je bent nog steeds arts, met een grote verantwoordelijkheid en de nodige uitdagingen, maar zonder de witte jas. En met meer ruimte voor wat ook belangrijk is. Yvonne, huisarts in opleiding, vertelt: “Ik kan mijn baan aanpassen naar zowel mijn interesses als het aantal uren dat ik wil werken. Ik heb nog geen kinderen, maar als die situatie er is kan ik parttime gaan werken. En heb ik in de toekommst weer meer ruimte, dan plus ik mijn uren op.”
Stel je voor dat je de mogelijkheid hebt om je kinderen naar school te brengen en weer op te halen, omdat je je werktijden zelf kunt bepalen. Dat maakt een wereld van verschil. Yvonne voegt toe: “Die vrijheid om je werk aan te passen naar je huidige persoonlijke situatie is heel fijn.”
Geen schuldgevoel meer dat je niet bij het schooltoneelstuk bent, omdat je rooster dat niet toeliet. Best of both worlds: een excellente arts zijn én een gezinsleven leiden.
Een keertje sparren?
Gratis persoonlijk adviesgesprek"“Als co-assistent in het ziekenhuis zat ik niet helemaal op mijn plek. De witte jas, strakke richtlijnen en lange werkdagen: ik was het gevoel verloren. Nu voel ik me weer comfortabel.”"
Yen YangPersoonlijke groei en balans
Daarnaast zorgt de persoonlijke benadering van het leven als next level dokter voor een heel andere werkervaring dan in het ziekenhuis. Janine, die de overstap maakte, zegt: “Ik wilde op een plek werken waar het niet draait om een PhD of wetenschappelijk onderzoek, maar om wie ik ben als persoon.” Dit maakt je werk niet alleen leuker, maar ook veel betekenisvoller. Je groeit niet alleen als arts, maar ook als mens. En daar krijg je dus vaak de ruimte voor.
Wanneer je eenmaal dat sprongetje maakt naar deze nieuwe manier van werken, merk je dat je meer controle krijgt over je leven. Je kunt je tijd beter indelen, meer quality time doorbrengen met je gezin, en tegelijkertijd de arts zijn die je wilt zijn. En dat is waar het allemaal om draait: de juiste balans vinden.
"“Die vrijheid om je werk aan te passen naar je huidige persoonlijke situatie is heel fijn.”"
Yvonne, huisarts in opleidingHoe ga jij het doen?
Dus, hoe doe je dat, een gezin combineren met een carrière als arts? Het kan de moeite waard zijn om een artsenberoep midden in de samenleving te overwegen. Het bied je de kans om een leven te creëren waarin je zowel een betrokken ouder als een gepassioneerde arts kunt zijn. Want laten we eerlijk zijn: wie wil er nou niet de superhero zijn die zowel patiënten helpt als thuis de held is?