Janine Hogewoning

“Ik word er echt blij van om buiten het ziekenhuis te werken. Je leert de persoon achter je cliënt goed kennen. Bovendien is er de mogelijkheid om parttime te werken of zelfs een andere baan ernaast te hebben, mocht je dat willen. Daarnaast krijg je de kans om aanvullende opleidingen te volgen, zoals een leiderschapscursus. Dit gun ik alle artsen en geneeskundestudenten.“

Je leert meer de persoon achter je patiënt kennen. Ook krijg je ruimte om een extra baan of opleiding te doen. Je kan bijvoorbeeld een leiderschapscursus volgen, maar ook parttime werken. Dat gun ik écht elke dokter.

Waarom ben je een Next Level Dokter geworden?
Er is meer ruimte om je patiënt beter te leren kennen. Wat zijn bijvoorbeeld iemands normen en waarden, wat is zijn of haar geloofsovertuiging en wat vindt hij of zij belangrijk in het leven? Hierdoor sta je midden in de samenleving en heb je veel meer een wederzijds gesprek. Ik leer veel van mijn patiënten, zoals bijvoorbeeld over hoe dingen er vroeger aan toe gingen.

“In het verpleeghuis is iedereen gelijk. Het voelt als thuiskomen, het is eigenlijk één grote familie.”

De grote voordelen:

  • Een betere privé/werkbalans, waardoor je werkplezier behoudt
  • Een grote kans op een goede baan, dat geeft zekerheid en rust
  • Het zorgt voor meer ruimte in mijn hoofd, en dus meer creativiteit

Je ging van het ziekenhuis, naar buiten het ziekenhuis. Hoe was dat?  
Ik wilde op een plek werken waar het niet draait om een PHD of wetenschappelijk onderzoek, maar om wie ik ben als persoon. Ik krijg ook echt de ruimte om dingen naast mijn werk te doen, zoals een opleiding leefstijlcoaching. Die kwaliteiten kan ik weer in mijn vak gebruiken. Zo krijg je nog meer uniekere dokters.

Wat heb je nodig om Next Level Dokter te zijn?

Flexibiliteit, je komt bij mensen thuis of in verschillende verpleeghuizen. Maar je moet ook innovatief zijn. We gaan naar een wereld met dubbele vergrijzing, personeelstekorten en beperkte financiële middelen. Dat vraagt om dokters die willen verbeteren en met nieuwe ideeën komen. Daarnaast werk je met zoveel verschillende zorgverleners samen, je moet dus goed kunnen samenwerken en verbinden.

Hoe ziet jouw werkdag eruit?

Elke dag is anders. Vandaag ga ik op de fiets, twee patiënten thuis bezoeken. Ik ga kijken of er sprake is van dementie. Een omgeving of thuissituatie zegt heel veel over die persoon. Werken in het verpleeghuis is leuk: je beheert je eigen agenda, voor visites, familiegesprekken etc. Maar niet alles is te plannen. Soms moet je ineens in actie komen als iemand bijvoorbeeld niet aanspreekbaar is of plotseling ziek wordt.

Waaruit blijkt dat jij een Next Level Dokter bent?

Ik ben een verbinder. Op elke plek waar ik heb gewerkt heb ik een leuke activiteit georganiseerd om personeel met patiënten te verbinden. Maar ook patiënten onderling. Van rollatorraces tot ontspanningsworkshops voor ouderen: daar kan ik helemaal mijn creativiteit in kwijt.

“Ik heb zelfs rollatorraces en ontspanningsworkshops georganiseerd: het is fantastisch om mensen met elkaar te kunnen verbinden.”

Wat is typisch aan jouw werk als Next Level Dokter?

Heel breed kijken naar je patiënten. Je kijkt naar de gehele mens. Je kijkt niet alleen naar de medische kant. Maar ook sociale, maatschappelijke en psychische aspecten. Daar is altijd iets in te vinden. En juist daardoor kan je de kwaliteit van leven verbeteren: en dat is waar we voor staan!

Heb je tips voor nieuwe geneeskunde studenten?

Ervaar hoe het is om buiten een ziekenhuis te werken. Dat kan door het lopen van coschappen in een verpleeghuis, speeddaten met een arts buiten het ziekenhuis. Of een bezoek aan een carrièrebeurs.

Extra tip:
Kies vooral een plek waar jij je thuis voelt, waar je echt jezelf kan zijn. Laat je niet gek maken.

Wil je net als Janine aan de slag buiten het ziekenhuis?

Contact