Terugblik Collegetour Groningen

Op 27 oktober organiseerden we de tweede Next Level Dokter Collegetour voor geneeskundestudenten en basisartsen in het UMC Groningen. Benieuwd naar het leven als arts buiten het ziekenhuis? Lees ons verslag en check de terugblikken hieronder!

Benieuwd wat jouw next step is na je studie geneeskunde? Tijdens de Next Level Dokter Collegetour #2 kwamen de deelnemers erachter hoe het écht is om als arts buiten het ziekenhuis te werken. Drie artsen (in opleiding) werden het hemd van het lijf gevraagd. De avond werd gepresenteerd door de hosts van KoffieCo en De Geneeskundestudent.

Benieuwd hoe zo’n Collegetour eruitziet? Lees het verslag van de avond hieronder of bekijk de Collegetour terug.

Een verslag van de avond

Om 18.00 stroomden de eerste mensen binnen in het UMC Groningen, klaar voor een avond vol inspiratie. Een gratis maaltijd zorgde voor een goede start, en zodra het online publiek ook aansloot, startte het programma.

De avond werd geopend door de hosts van KoffieCo, Li Ling Ho en Philippine Peters. Zij verwelkomden drie inspirerende next level dokters: Liesbeth Brander (arts infectieziektebestrijding in opleiding), Jorrit de Vries (huisarts in opleiding), en Yildiz Stuiver (verslavingsarts). Deea Deephanshi van De Geneeskundestudent was deze avond de online host en bracht de input van het online publiek in.

De stigma's

Via Mentimeter reageerde het (online) publiek op stellingen over werken buiten het ziekenhuis. Het merendeel geeft aan het oneens te zijn met e stelling ‘werken buiten het ziekenhuis is minder uitdagend’. En dat is terecht volgens de aios op de bank. Als next level dokter zit de uitdaging hem bijvoorbeeld in de onvoorspelbaarheid van je dag. Je kunt de dag vaak overigens wel zelf indelen, maar weet niet altijd wat je te wachten staat qua patiënten en moet daarop goed in kunnen spelen.

Ook met het tweede stigma ‘artsen die werken buiten het ziekenhuis zijn geen echte dokters’ zijn de meeste mensen uit het (online) publiek het niet eens. Liesbeth, arts infectieziektebestrijding in opleiding, reageert hierop: “we zijn niet alleen échte dokters, we zijn ook deels beleidsadviseurs. Het is eigenlijk veel breder dan dat.”

Als we vervolgens vragen of de aios meer vrijheid voelen als arts actief midden in de samenleving, blijkt dat unaniem een dikke ja. Bekijk het fragment:

Benieuwd naar de hele Collegetour?

Kijk terug!

De specialistenpitch

In de podcasts van KoffieCo is dit een vast onderdeel: de specialistenpitch. Die mocht dan ook niet ontbreken tijdens deze avond. Iedere arts (in opleiding) kreeg 30 seconden de tijd om te vertellen waarom studenten en anios moeten kiezen voor hun artsenberoep.

Op de vraag ‘wat is het leukste in jouw werk als huisarts', geeft Jorrit antwoord in deze video:

Interactie met het publiek

De Collegetour draait om interactie. Studenten kregen dan ook ruim de kans om hun vragen te stellen. Zo zijn ze ook benieuwd hoe de werkweek eruitziet van een arts infectieziektebestrijding. Het antwoord van Liesbeth? “Geen werkweek is bij ons hetzelfde, geen dag is hetzelfde.” Benieuwd naar haar hele antwoord? Bekijk de video:

Keuze maken

Hoe kwamen deze artsen tot de keuze voor hun medische vervolgopleiding? De hosts van KoffieCo probeerden het antwoord op die vraag te achterhalen door ze verschillende stellingen voor te houden. Bekijk de Collegetour terug om te zien welke antwoorden de aios op de stellingen geven.

Hoe ontdek je wat bij je past?

De aios geven alle drie nog een laatste tip voor artsen van de toekomst. Want van wie kun je betere tips krijgen dan van artsen (in opleiding) die voor precies dezelfde carrièrekeuzes hebben gestaan?

Het was een mooie avond met interessante gesprekken en vragen. Nu is het tijd om te ontdekken wat bij jou past. Hoe doe je dat?